ANBI

KBF Jaarverslag 2022

Het bestuur kwam bijeen op 15 februari, 1 juni en 8 november.

Twee grote evenementen waren dit jaar voor de KBF vooral van belang. Het als eerbetoon aan de naamgever van de stichting geplande festival, onder de titel BimBamBoehmerBoem!, vond in september 2022 plaats op het eiland Pampus. Het eendaagse evenement was uitermate succesvol en werd goed bezocht. In de dagen eraan voorafgaand konden bezoekers aan Pampus al verschillende installaties bekijken. Het festival werd georganiseerd door Stichting 7090.

Het mede door de KBF geïnitieerde internationale symposium Hedendaags Muzikaal Erfgoed dat aanvankelijk voorzien was voor november 2020 (en vervolgens voor voorjaar 2021) werd vanwege corona uitgesteld en vond tenslotte plaats op 13 en 14 december 2022. Het symposium werd in het Engels gehouden als Contemporary Music Heritage Symposium. Naast het eigenlijke symposium waren er ook concerten op 13 en 14 december met werken van Ton de Leeuw, Henk Badings, Tera de Marez Oyens, Jan Boerman, Gottfried Michael Koenig, Konrad Boehmer, Beatriz Ferreyra, Luigi Nono, Bruno Maderna, Iannis Xenakis, Luciano Berio en Dick Raaijmakers, en een rondleiding voor geïnteresseerden door de depots van het NMI (in het HGA). Het symposium en de concerten werden goed bezocht. 

Als Konrad Boehmer Visiting Professors waren in 2022 Cathy van Eck en Veniero Rizzardi – die ook een groot aandeel had in de organisatie van het symposium – werkzaam.

Aanvragen tot ondersteuning werden gehonoreerd voor: 

  • Project Sounding the Spui (voor studenten van Sonologie, ArtScience en Compositie t.b.v. een immersieve akoestische ervaring op het Spuiplein op 9 en 10 april). 
  • Extra bijdrage boek Composing Interactions van Marije Baalman.
  • Kyriakos Charalampides en Leandros Ntolas voor The Arctic Project (audiovisual performance based on an expedition to the Arctic).
  • Project Acoustic Interiors van New Emergences met geluidsportretten van de twee gebouwen waartussen het Koninklijk Conservatorium zich heeft verplaatst: het oude aan de Juliana van Stolberglaan, een gebouw vol met verhalen, en het brandnieuwe Amare, een vrijwel leeg gebouw aan het Spuiplein. Resultaten kunnen worden beluisterd via de Acoustic Interiors-website
  • Guido Spring voor een geluidsportret van Bratislava, hoofdstad van Slowakije, op zoek naar het geluid van nu en van toen. 
  • Lucie Nezri en Hilde Wollenstein kregen in 2022 de Konrad Boehmer Prize.
  • Margherita Brillada, die eerder de Konrad Boehmer Prize kreeg financiële steun voor het project “Re-thinking Radio Art in the Contemporary Era: Community Radio and Web Radio”.
  • Aan drie studenten buiten de Europese gemeenschap zijn beurzen verstrekt om een studie aan het Koninklijk Conservatorium mogelijk te maken.