KBF Jaarverslag 2023
Het bestuur kwam bijeen op 17 januari, 4 juni en 12 december.
In juni kreeg het bestuur bericht dat Ursula Jakobsen, de zus van Konrad Boehmer, eerder die maand op 83-jarige jarige leeftijd was overleden. De KBF denkt met dankbaarheid terug aan de samenwerking met haar, o.m. als lid van de artistieke adviesraad van de stichting.
Bestuurslid Kees Tazelaar bezocht in maart namens de stichting in het Concertgebouw in Brugge de jaarlijkse sectordag voor de klassieke muziek ‘Echo 2023’, met dit jaar als thema ‘kwaliteit(en)’.
Het bestuur heeft ideeën uitgewerkt voor twee concerten die in 2024 door het New European Ensemble t.g.v. van de tiende sterfdag van Konrad Boehmer in Den Haag en Amsterdam zullen worden gegeven.
Als Konrad Boehmer Visiting Professors van het Koninklijk Conservatorium waren Cathy van Eck en Veniero Rizzardi tot medio 2023 werkzaam. Vanaf september is Yoto Morimoto de nieuwe Visiting Professor.
De Konrad Boehmerprijs 2023 is toegekend aan David Petráš (Slowakije), Farzaneh Nouri (Iran), Francesco Corvi (Italië) en Anna Khvyl (Oekraïne).
Beurzen om een studie aan het Koninklijk Conservatorium mogelijk te maken zijn verstrekt aan vier nieuwe masterstudenten. Twee masterstudenten kregen verlenging van hun beurs en zijn inmiddels afgestudeerd.
Aanvragen tot ondersteuning werden gehonoreerd voor:
- Het Paper Ensemble (ontwikkeling van het ensemble)
- Margherita Brillada (Radio Art Project)
- Giulia Francavilla (deelname congres ICLC)
- Stichting Perdu Amsterdam (bijdrage aan het programma in mei)
- Guido Spring (geluidsportret Kristiansand ‘Blauw en Groen’)
- Stichting Li-Ma (verduurzamen Ideofoon 1 van Dick Raaijmakers)
- Raviv Ganchrow (sound installation at House of Arts, Brno)
- Composing Spaces 2 festival 12–14 april
- Lucie Nezri (serie concerten/bijeenkomsten in Litouwen met een groep alumni van het KC en andere componisten)
- Paolo Piaser (mogelijkheid tot deelname aan het Impuls Festival en de daaraan verbonden Academy)
- Reis van 9 studenten naar het klooster La Tourette van Le Corbusier en Xenakis in Frankrijk
- Gabriel Paiuk (concert New European Ensemble in het kader van zijn promotie bij ACPA)
- The Game of Life (technische revisie van het Wave Field Synthesis systeem)
- Willem Twee Studios (bijdrage aan de opbouw en inrichting van individuele werkplekken)
- EMDoKu (project voor documentatie van elektronische muziek van Folkmar Hein i.s.m. de DeGEM)
- Jaarlijkse bijdrage aan de DeGEM, de ‘amis de Xenakis’ en het Archivio Luigi Nono
- Herdenkingsconcert Clarence Barlow door Ensemble Modelo62. Barlow was een belangrijke pionier van elektronische- en computermuziek, die op 29 juni 2023 overleed. Hij heeft van 1990 tot 2006 lesgegeven op het Koninklijk Conservatorium.
KBF Jaarverslag 2022
Het bestuur kwam bijeen op 15 februari, 1 juni en 8 november.
Twee grote evenementen waren dit jaar voor de KBF vooral van belang. Het als eerbetoon aan de naamgever van de stichting geplande festival, onder de titel BimBamBoehmerBoem!, vond in september 2022 plaats op het eiland Pampus. Het eendaagse evenement was uitermate succesvol en werd goed bezocht. In de dagen eraan voorafgaand konden bezoekers aan Pampus al verschillende installaties bekijken. Het festival werd georganiseerd door Stichting 7090.
Het mede door de KBF geïnitieerde internationale symposium Hedendaags Muzikaal Erfgoed dat aanvankelijk voorzien was voor november 2020 (en vervolgens voor voorjaar 2021) werd vanwege corona uitgesteld en vond tenslotte plaats op 13 en 14 december 2022. Het symposium werd in het Engels gehouden als Contemporary Music Heritage Symposium. Naast het eigenlijke symposium waren er ook concerten op 13 en 14 december met werken van Ton de Leeuw, Henk Badings, Tera de Marez Oyens, Jan Boerman, Gottfried Michael Koenig, Konrad Boehmer, Beatriz Ferreyra, Luigi Nono, Bruno Maderna, Iannis Xenakis, Luciano Berio en Dick Raaijmakers, en een rondleiding voor geïnteresseerden door de depots van het NMI (in het HGA). Het symposium en de concerten werden goed bezocht.
Als Konrad Boehmer Visiting Professors waren in 2022 Cathy van Eck en Veniero Rizzardi – die ook een groot aandeel had in de organisatie van het symposium – werkzaam.
Aanvragen tot ondersteuning werden gehonoreerd voor:
- Project Sounding the Spui (voor studenten van Sonologie, ArtScience en Compositie t.b.v. een immersieve akoestische ervaring op het Spuiplein op 9 en 10 april).
- Extra bijdrage boek Composing Interactions van Marije Baalman.
- Kyriakos Charalampides en Leandros Ntolas voor The Arctic Project (audiovisual performance based on an expedition to the Arctic).
- Project Acoustic Interiors van New Emergences met geluidsportretten van de twee gebouwen waartussen het Koninklijk Conservatorium zich heeft verplaatst: het oude aan de Juliana van Stolberglaan, een gebouw vol met verhalen, en het brandnieuwe Amare, een vrijwel leeg gebouw aan het Spuiplein. Resultaten kunnen worden beluisterd via de Acoustic Interiors-website.
- Guido Spring voor een geluidsportret van Bratislava, hoofdstad van Slowakije, op zoek naar het geluid van nu en van toen.
- Lucie Nezri en Hilde Wollenstein kregen in 2022 de Konrad Boehmer Prize.
- Margherita Brillada, die eerder de Konrad Boehmer Prize kreeg financiële steun voor het project “Re-thinking Radio Art in the Contemporary Era: Community Radio and Web Radio”.
- Aan drie studenten buiten de Europese gemeenschap zijn beurzen verstrekt om een studie aan het Koninklijk Conservatorium mogelijk te maken.